Değişen Türkiye’de Eğitim ve Öğretmenlik

19 Haziran 2013

Bilgi Üniversitesi ve Getronagan Lisesi İşbirliğiyle Okullarımıza Yönelik Eğitim Çalıştayı

Getronagan Ermeni Lisesi ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyoloji ve Eğitim Çalışmaları Merkezi (SEÇBİR) işbirliğiyle ana, ilk ve ortaokullarımızın kurucu temsilcileri, müdür, öğretmen ve rehber-danışmanlarına yönelik 19 Haziran Çarşamba günü, saat 9.00-16.00 arasında Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampüsü’nde DEĞİŞEN TÜRKİYE’ de EĞİTİM ve ÖĞRETMENLİK genel başlığı altında bir günlük çalıştay ve panel düzenlendi. Eleştirel Düşünme ve Farklı Öğretmen Tipleri adlı çalıştaylar paralel oturumlarla öğretim görevlileri başkanlığında gerçekleştirildi. Çalışma yaklaşık yüz kişiyle sınırlı tutulup, okul müdürlerimizin önerdikleri öğretmen temsilcilerinin, yapılan çalışmaları kendi okul bünyelerine de yansıtmaları önerildi.

Adından da anlaşıldığı gibi merkezi konumu itibarıyla 126 yıldır İstanbul’daki tüm Ermeni orta okullarından öğrenci alan Getronagan Lisesi’nin müdürlüğü ve Felsefe gurubuöğretmenlerinin, Bilgi Üniversitesi Sosyoloji ve Eğitim Çalışmaları Merkezi Müdürü Sosyolog Doktor Kenan Çayır, Koordinatör Sosyolog-Eğitim Bilimci Melisa Soran ve Notre Dame de Sion Lisesi Tarih öğretmeni Mutlu Öztürk’le birlikte düzenledikleri çalışmanın açılışı Getronagan’ın müdiresi Silva Kuyumcuyan ve Kenan Çayır tarafından yapıldı. Öğretim görevlileri moderatörlüğünde yapılan çalıştaylar katılımcıların ilgi ve beğenisiyle izlendi. Çalışmanın son oturumundaki panele öğretim görevlileriyle birlikte Getronagan’ı temsilen okulun Ermeni Edebiyatı öğretmenlerinden gazeteci-yazar Karin Karakaşlı da katıldı. Konuşmaların bitiminde soru-cevaplara yer verildi.Eğitimin bir bütün olduğu düşüncesiyle birbirlerinin tamamlayıcısı olan tüm birimlerin mümkün olduğunca ortak bir eğitim anlayışı içinde çalışmalarını hedefleyen çalıştay ve panelin ikincisi Eylül ayının ilk haftasında ÖNCE ANADİLİ genel başlıklı olup, bilimsel araştırmalarla ispatlanmış anadili temelli çok dilli eğitim programları, kültürlerarası ve çift dilli eğitim modelleri uzmanlar tarafından tekrar bir günlük çalıştay ve panelle, velilerimize ve okullarımızın yetkili birimlerine sunulacaktır.